Lees Vecka 18

27/4 – 3/5

Hej kära vän!
En av mina favoritdeviser är att vi är okej – alltid. Oavsett vad vi känner, tänker, gör eller tycker – är vi okej. Det spelar ingen roll vad vi har varit med om eller har gjort, vi är ändå okej. Om du smakar på det en liten stund, att du är okej – vad händer då inom dig?

För mig är det som en varm bädd av villkorslös kärlek att landa i. Avsaknaden av krav på att vara på ett visst sätt är som en djup suck av välbehag.  Allt får landa som det gör och jag är perfekt precis som jag är.

Det kan kanske låta som om orden är ytliga och inte speciellt bombastiska, att självkärlek skulle vara mer än att vara okej. Men att älska sig själv villkorslöst är för de flesta svårt. Det tar helt enkelt tid att inse att vi verkligen är värda all kärlek i världen – inklusive vår egen. Att därför börja med den betydligt enklare sanningen att vi är okej, gör mirakler med vår syn på oss själva och världen.

Där ligger en enorm frihet i att sluta kritisera sig själv och att istället välja att säga att vi är okej. Det kräver visserligen en viss portion av mod, för de flesta av oss har den där envist viskande rösten som vill hävda motsatsen. Rösten som påstår att vi måste göra si eller så, att vi ska känna skuld eller skam, och som envist drar fram sådant som en gång hänt och som faktiskt inte behöver finnas i vår tankesfär längre. Men vet du – då tänker jag att även den rösten är okej.

För vad händer med egot, som ju är ansvarig för självkritiken, när den får höra att den är okej – fast den tekniskt sätt förstör för oss? Det är verkligen att bejaka allt som är vi. Även egot behöver andas ut och få ta lite välbehövlig vila. Kanske har det haft fullt upp i massor av år, med att springa omkring i vårt inre och försöka hålla styr – på det vis som det en gång såg som livsavgörande?

Tänk om det är egot som är trött, som behöver få höra att det är okej även om det lägger sig hängmattan ett tag, och låter sig sövas av humlornas surr eller vågornas kluckande. Vad händer med vårt nervsystem då? Nervsystemet är ju egots domän, så nog borde det påverka oss enormt mycket – om ingen konstant spelar på varenda nerv som finns.

Jag skulle vilja påstå att det händer oerhört mycket när vi säger att allt som är vi är okej. Misslyckande blir okej, rädslor blir okej, självkritiken blir okej, oginhet och avundsjuka blir okej. Det blir också okej att vara intelligent, begåvad, vacker och allmänt fantastiskt. Vi blir helt enkelt mer oss själva när vi säger att vi är okej. Det är väl frihet om något!

SÅ – Gör ett experiment i veckan. Vad än du tänker, känner eller gör – säg att du är okej. Bara se vad som händer ­– med dig, din kropp och dina relationer. Jag kan nästan lova att både ett och två mirakel kommer att ske.

Veckan affirmation. Jag är okej!

Har du kortleken kan du göra ett medicinhjul på din självkritik, den som inte tycker att du är okej. Du kan också göra en chakraläggning med fokus på att du är okej. Du kommer att se var det finns motstånd. Hela det genom att acceptera det och att andas igenom de känslor som dyker upp.

Massa kärlek,
Lee ❤️